« vissza
2014. július 13.

Készíts egy képet - tippek nyári fotózáshoz

Készíts egy képet ... vagy többet! :) Szeretnéd megörökíteni a nyár fontos pillanatait, de valami mindig elrontja a képeidet? Bemutatunk néhány apró fogást, amivel javíthatsz a végeredményen.


1. Telefon vagy fényképezőgép?


A telefonodat mindig magadnál tartod, így nem maradhatsz le semmiről, hiszen csak előkapod a zsebedből és már meg is örökítheted a fontos pillanatot, azonban bármilyen szuper felbontású képeket csinál a telefonod sajnos nem tudja helyettesíteni a fényképezőgépet.


Persze nem arról van szó, hogy nagy, tükrös gépekkel lehet csak jó képeket készíteni. A legtöbb családban megtalálható legalább egy klasszikus kompakt gép, amivel szintén nagyon jó képeket lehet csinálni, csak ismerni kell a titkait.2. Beállítások


A fényképezőkön nem csak a zoom funkció működik ám J. Már a használati útmutatóból is sokat lehet tanulni. Vedd elő a gépedhez tartozót példányt és böngészd át egy kávé mellett. Ha nem találod, akkor sem kell kétségbe esned, az interneten már a legtöbb márkához és típushoz találsz leírást. Nézd meg melyik gombnak mi a funkciója, melyik menüben tudod kiválasztani a kívánt beállításokat. Az általános dolgokról rengeteg információt találhatsz például itt is >>


- Első lépésben keresd meg hol tudod a képminőséget szabályozni, és állítsd a lehető legmagasabbra. 


- Majd irány a szabad tér, egy közeli park, vagy csak sétálj végig az Andrássy úton. És próbálgasd a lehetséges beállításokat. Készíts közeli, távoli képeket; manuális vagy automata funkción; próbáld ki a makro beállítást; a sport, a portré és a többi lehetőséget. Próbáld ki azt is mennyire stabil a "kezed" - ne mozogjon be a kép. Használhatsz hozzá segíteszközöket is :)Miután hazaértél és feltöltötted az elkészült alkotásokat, készíts egy hideg üdítőt, kapcsold be a kedvenc zenédet és ülj le a gép elé. Közben lapozgasd át egy képnézegetőben a fotókat. Figyeld a különbségeket. Például melyik beállítással sikerült jobban lekapni egy elsuhanó autót.


3. Praktikus


Ha a beállításokkal már megbarátkoztál, de még mindig nem olyan a sikerélmény, ahogy elképzelted, akad néhány további apróság.


- Figyeld meg, hogy merre van a fényforrás és ennek megfelelően próbálj ki több helyzetet. A fénnyel szemben vagy annak háttal.


- Keresd a kompozíciós lehetőségeket. Ezek igazán izgalmassá tudják tenni a képeket. (A kompozíciós fogásokról itt olvashatsz többet >>.)


- Ha a kerti partin csináltok egy csoportképet, figyeljetek rá, mi lóg még be a képbe. Például a száradó ruhák, egy hintaállvány. És az sem árt, ha a komponálás közben nem „vágod le” senki feje búbját.4. Szerkesztés


Ne félj egy kicsit megbabrálni a képeket. A számítógépen a legegyszerűbb képszerkesztő programokkal kiegyenlítheted a színeket, vagy ha mégsem sikerült minden apró hibát kiküszöbölni egy vágás is sokat javíthat a végeredményen. Arra vigyázz, hogy ne ess túlzásokba a szerkesztéssel, mert szintúgy elronthatja a képeket.


5. Tanulni másoktól


Gyűjts ötleteket híresfotósoktól. Sokan vezetnek blogot, amikből hasznos dolgokat, praktikákat lehet megtanulni. Ez is egy ilyen >>


Végül ha úgy érzed, sikerült jó képeket csinálnod keress egy képfeltöltő oldalt és oszd meg a képeidet másokkal is. Így véleményeket kaphatsz egy-egy alkotásodról, amelyekből a akár tanulhatsz is.Jó fotózást mindenkinek!