« vissza
2014. július 14.

Egy igazi hivatás - az ápoló szakmáról

Ha azt halljuk, ’ápoló’, szinte biztos, hogy mindannyian tudunk mondani valamit arról, mivel is foglalkoznak. Az embereknek általában a kórházakban dolgozó ’nővérek’ jutnak eszükbe, pedig nem csak kórházakban dolgoznak ápolók és nem is csak nővérek. 


„Definíciószerűen” az ápolás gyakorlatához sorolhatunk minden olyan tevékenységet, amelyet betegek, sérültek megfigyelése, ápolása és oktatása során, mások egészségének megőrzése vagy betegségének megelőzése érdekében, általában orvos utasítása alapján gyógyszerek és különböző gyógymódok formájában végeznek. Ez történhet kórházban (különböző osztályokon), járóbeteg-ellátásban (rendelőintézetekben, magánpraxisokban), háziorvosnál, de egyre nő az ápolók iránti igény nyugdíjas otthonokban, rehabilitációs és egyéb ellátó intézményekben, valamint a házi ápolás intézménye is egyre inkább terjed (Nyugat-Európában különösen).Az ápolók szerepe azonban jócskán túlnő a formális feladataikon. Megértésükkel, kedvességükkel és türelmükkel jelentősen csökkenthetik a betegek félelmeit és szorongását, hozzájárulhatnak közérzetük javulásához – ezzel is támogatva, javítva a gyógyulás folyamatát. Egy felkészült, empatikus és barátságos ápoló jelent annyit a beteg gyógyulásában, mint bármilyen szakorvos. Márpedig mi lehet szebb dolog annál, hogy munkánkkal segítünk másoknak meggyógyulni? Ezért is tartják az ápolói munkát igazi hivatásnak. 


Az alábbi linken interjút olvashatsz egy olyan ápolóval, aki minden nehézség ellenére igazi hivatásként éli meg a szakmáját.
A mottóm úgy szól: azt tedd a beteggel, amit szeretnél, ha tennének veled hasonló helyzetben…. Én a beteggel való foglalkozást majdnem olyan fontosnak tartom, mint a szaktudást, hiszen nemcsak a testet, a lelket is kell gyógyítani…


Interjú Hajós Bélánéval – www.delmagyar.huAz ápolási szakma egy speciális szakterülete a gyermekápolás. A csecsemő- és gyermekápolók jellemzően kórházak gyermekosztályain dolgoznak. Velük szemben különösen fontos elvárás a türelem, a beleérző készség és a szabálykövető munkavégzésre való hajlam. A gyerekekkel különösen empatikusan, őket jól ismerve kell bánni, mivel sokszor nem képesek vagy hajlandóak a verbális kommunikációra. Sokszor játszótársukká vagy lelki támaszukká is kell válni ahhoz, hogy segítsük a gyógyulásukat. Ezért is fontos, hogy erre a képzésre olyanok jelentkezzenek, akik szeretik a gyerekeket, illetve a velük való foglalkozást. Persze ez az a szakma, ahol az ápolói befektetés talán leginkább megtérül: a leghálásabb beteg mindig a gyerek, aki szeretetével többszörösen adja vissza a rá fordított gondoskodást.
Fontos kiemelni, hogy az ápoló szak nagyon gyakorlatigényes, a diákok szakmai partnerünk külön erre a célra kialakított gyakorló termében, valamint egészségügyi intézményeknél sajátíthatják el a gyakorlati munka alapjait. 


 


A végzés utáni elhelyezkedés könnyű, az ápolók iránt Magyarországon és az Európai Unióban is nagy a kereslet. Az elöregedő társadalom miatt az egészségügy a XXI. század egyik kulcságazata lesz, az egészségügy (legyen az állami vagy magán) egyre  nagyobb szerepet tölt be a gazdaságban, akár a megtermelt és felhasznált jövedelmet, akár a foglalkoztatottságot tekintve. 
Ha úgy érzed, ez a te szakmád, várunk szeretettel az ápoló képzéseinken!