« vissza
2014. július 24.

5+1 italtipp a nagy melegekre

A nyári melegben fontos a megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlás. Napi 2-3 liter vizet meg kéne innunk egy-egy forró napon. Te iszol ennyit? Vagy már unod a sima vizet és a bolti üdítőkre, kólákra sem szomjazol? (Az alkoholt most hagyjuk :))


Mutatunk 5+1 különleges nyári italt, mely a könnyű elkészítés és a változatosság mellett az egészségednek is jót tesznek.



1. NAPSUGÁR MIX


Hozzávalók: 500 gramm (friss vagy leszűrt konzerv) ananász, 1 banán, 1 szeletelt narancs, 2 teáskanálnyi szeletelt gyömbér, egy csipetnyi kurkuma, 5 dl víz (vagy 2,5 dl víz és 2,5 dl kókusztej/mandulatej), jégkocka


Elkészítés: az összetevőket (kiv. jégkocka) turmixgépben turmixszold össze, öntsd ki pohárba, rakj bele a jégkockát – és már lehet is fogyasztani! J



2. FELES MIX


Hozzávalók: gyümölcstea, alap limonádé (víz, friss citrom leve, kevés cukor vagy méz), gyümölcsök


Elkészítés: az előre elkészített és lehűtött gyümölcsteát felesben keverd össze a limonádéval, majd dúsítsd friss gyümölcsökkel. 1-2 órára tedd hűtőbe fogyasztás előtt. A kombinációk száma végtelen. J (ötletek: erdei gyümölcstea + áfonya; rooibos tea + eper; citromfű tea + grapefruit)



3. GYÖMBÉR MIX


Hozzávalók: 3 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 50 gramm durván szeletelt gyömbér, 3 dl narancslé, 1 liter ásványvíz és ízlés szerint méz (vagy cukor)


Elkészítés: az összetevőket turmixgépben turmixszold össze és 1-2 órára rakd hűtőbe.



4. ZÖLD MIX


Hozzávalók: 1 lime (ha nincs, a citrom is megteszi), 2 dl kókusztej, 1 zöldalma (granny smith pl.), 2 púpozott tenyérnyi zsenge spenótlevél, 1 kis doboz krémes joghurt, pár mentalevél, jégkocka


Elkészítés: a zöld réteg: a spenótot, 1,5dl kókusztejet, 4 kisebb jégkockát, egy fél almát és a lime levét mixelj össze turmixgépben, majd öntsd ki a pohárba. A fehér réteghez: 0,5 dl kókusztejet, a joghurtot, az alma másik felét és 3-4 mentalevelet (ha szereted a mentát) a kiöblített turmixgépben mixeld össze, majd öntsd a zöld rétegre. Díszítheted almakarikával és mentalevéllel.



5. UBORKÁS SANGRIA


Hozzávalók: 1 kisebb mézédes sárgadinnye, 1 (magtalan) uborka vékonyra szeletelve, 1 vékonyra karikázott lime, 10-12 mentalevél, 0,5dl limelé (vagy citromlé), ízlés szerint (1-4) evőkanál méz, 1 dl félszáraz/száraz fehér bor, 1 liter ásványvíz


Elkészítés: a meghámozott, magtalanított, kockákra vagy szeletekre vágott sárgadinnyét, az uborkát, a lime-ot és a mentaleveleket öntsd egy kancsóba. Külön pohárban keverd el a lime-levet, a mézet és a fehérbort, majd öntsd ezt is a kancsóba és óvatosan keverd össze az egészet. Lefedve tedd hűtőbe min. 2 órára. Fogyasztás előtt öntsd fel ásványvízzel.



+1 LIMONÁDÉ TIPPEK


Ha már unod a szokásos házi limonádét, dobd fel más szokatlan tartalmakkal és ízekkel. A citromos alapléhez adott gyümölcs-fűszernövény párosítások különösen pikánssá teszik az ízvilágot, érdemes kipróbálni! Harmonizáló ízek pl. eper+bazsalikom, szeder+zsálya, őszibarack+kakukkfű, áfonya+levendula, uborka+rozmaring.


Turmixolhatod is az összetevőket, de akár csak összevegyítve 1-2 órára tedd hűtőbe, hogy a különböző ízek összeérjenek. Az italok édesítése és sűrűsége egyéni ízlés kérdése, érdemes kikisérletezned, hogy neked mi jön be.


Szóval és tettel: igyál jókat! :)