« vissza
2014. július 25.

A fitness-wellness instruktor szakma bemutatkozása

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell” – szólt évtizedekkel ezelőtt a tévétorna szignálja, s a fiúk, lányok minden este felkeltek foteljaikból és mozogtak 5 percet a tévé előtt.Ez volt talán a Magyar Televízió legnézettebb műsora, igaz, az emberek ettől sem karcsúbbak, sem egészségesebbek nem lettek: 5 perc torna ugyan több mint a semmi, de legalább 20-30 perc sport szükséges ahhoz, hogy a mozgás jótékony hatásait igazán élvezni lehessen. Mára erre sokan rájöttek, sőt az egészséges életmódnak, a kisportolt testnek, az egészségnek lassan itthon is kezd kultusza lenni (persze kinek-kinek más célból fontos ez), így gombamód szaporodnak az edzőközpontok, fitness- és wellness termek és egyéb szolgáltatások. Ezeken a helyeken pedig szükség van olyan szakemberekre, akik segíteni tudnak a klienseknek személyre szabott edzésprogram összeállításában, támogatni tudják őket céljaik elérésében, valamint javaslataikkal elejét tudják venni sérüléseknek és a helytelen edzés miatti egészségügyi problémáknak.Egy fitness-wellness szakképesítéssel rendelkező képes: • a kliens testalkati és fittségi állapotát meghatározni

 • a kliens aktuális állapotából kiindulva reális edzéscélokat megfogalmazni

 • az elérendő célokhoz megfelelő edzéseszközöket és módszereket rendelni

 • az edzésprogram végrehajtását szakszerűen felügyelni

 • a gyakorlatokat és a gépek használatát bemutatni

 • szükség esetén segítséget nyújtani

 • a technikai hibákat kijavítani

 • a kliens motivációját megerősíteni

 • az edzés eredményességéről pontos visszajelzést adni

 • indokolt esetben az edzésprogramot módosítani

 • baleset, sérülés esetén elsősegélyt nyújtaniKiknek ajánljuk a szakmát?


Mindenekelőtt azoknak, akik szeretik a mozgást és nem ijednek meg napi 2-3 óra edzéstől. Az is fontos, hogy szeressenek emberekkel foglalkozni, tudjanak velük „bánni”, könnyen és jól kommunikáljanak, és legyen némi empatikus készségük. Nem árt, ha tudják önmagukat és másokat motiválni, valamint képesek jó hangulatot teremteni. És legfőképpen, akik elkötelezettek a szakma minden csínjának-bínjának és az elengedhetetlen szakmai háttértudásnak (pl. élettani, táplálkozási, anatómiai ismeretek) elsajátításában és a folyamatos továbbképzésben – mert másokat edzeni, így a testükre, egészségükre hatni, nem kis felelősség.Fontosabb tárgyak a képzés során: anatómia, terhelésélettan, edzéselmélet és gyakorlat, gimnasztika módszertan, aquatréning elmélet és gyakorlat, csoportos fitneszórák, kondíció- és álllóképességfejlesztés elmélet és gyakorlat ügyfélszolgálati ismeretek, elsősegélynyújtási ismeretek   - és persze sport és mozgás rendszeresen :).


A FITNESS-WELLNESS INSTRUKTOR KÉPZÉS TANDÍJMENTES, SŐT DIÁKIGAZOLVÁNYT KAPSZ, VALAMINT TOVÁBBRA IS JÁR UTÁNAD AZ ISKOLÁZTATÁSI TÁMOGATÁS!


Iskolánkban már régi hagyományokkal rendelkezik a szak, idén is várjuk azokat a tanulni vágyókat, akiket érdekel a mozgás világa. A képzés keretein belül gyakorlatot teljesíthetnek uszodában, konditeremben és rekreációs foglalkozásokba is bepillantást nyerhetnek tanulóink.


A képzés sikeres elvégzése után nagy választék és sok munkalehetőség áll a diákok rendelkezésére. Állásban nem lesz hiány, hiszen konditermekben, sportlétesítményekben, edzőközpontokban és szállodákban (külföldön is!) tárt karral várják az igazán jó szakembereket. Az elhelyezkedést könnyíti, ha már a tanulmányok alatt szerzel szakmai tapasztalatot és referenciát (ebben szakmai gyakorlati képzés szervezésével a Minerva segít tanulóinak). Az instruktorok általában óraadói rendszerben dolgoznak, ezért a számlaképesség előnyödre válhat (egyéni vállalkozóként vagy bt-ben érdemes gondolkodni vagy ha van, akkor családi cégben). Az óradíj függ adott munkahelytől, tapasztalattól, kliensvonzó képességtől és persze az ismertségtől. Ez a szakma is kitermelte a maga sztárjait, gondoljunk csak Béres Alexandrára vagy Shobertékre. Ám a reflektorfényben élő, néha már-már celeb tátuszú fitneszguruk mellett már egyre több szakmailag elismert edző-oktató dolgozik Magyarországon. Tanulj tőlük és tartozz te is közéjük! Ha sikeres leszel akár saját edzőtermet is nyithatsz!
Ha úgy érzed, ez a te szakmád, várunk szeretettel a képzésünkön!


A képzésekről bővebben itt olvashatsz: fitness-wellnes instruktor képzés


Végezetül pedig egy tanulságos videó arról, miért érdemes edzőteremben edzőkkel dolgozni, ahelyett, hogy magunk próbálkozunk J: