« vissza
2014. július 25.

A vonalak művésze - a grafikus

Nem egyszerű szakma vagy foglalkozás a grafikusé, hanem egy hivatás, amiben az ember „végigrajzolja az életét”. Bár általában a képzőművészek közül a festők, szobrászok örvendenek nagyobb népszerűségnek, mára már több grafikus is komoly hírnevet szerzett magának, s vannak grafikák melyek méltán követelnek helyet maguknak a világ nagy kiállítótermeiben. Például Benjamin Chee Chee madarai szinte egyetlen vonallal keltenek fel különböző lelkiállapotokat az emberekben:
Benjamin Chee Chee: Swallows


Ám ma már nem csak képzőművészeti alkotásként népszerű a grafika, hanem díszítő elemként, könyvek, kiadványok, hirdetések illusztrációjaként is. A világháló, a digitális tér és a XXI. századi információs technológiák rengeteg új lehetőséget teremtenek a grafikusoknak: honlapok milliói tartalmaznak grafikai elemeket, digitális kiadványok, reklámok, bannerek fontos elemei lettek a különböző grafikák. Mára a reklámipar és a hozzá kapcsolódó területek az egyik legjelentősebb megrendelőjévé és foglalkoztatójává váltak a grafikusoknak. Eljött a grafikusok kora! J A szakma jövője biztosított, grafikusokra van és lesz igény.


A grafikus a vonalak művésze. A grafikus alkot, valamit létrehoz, vonalakból, színekből, különböző alapanyagok felhasználásával. Ha megkeresi egy ötlettel, feladattal, a grafikus beszélgetések útján megpróbálja megérteni és megérezni, hogyan képzeli el azt a megrendelő, terveket készít, javaslatokat ad, bemutatja milyen formát, színeket, betűket tart jónak, mindaddig amíg meg nem születik a – remélhetőleg – mindkét félnek tetsző végeredmény. Konkrét gyakorlati tevékenységét azonban nagymértékben meghatározza az a terület, ahol a tevékenységét végzi (pl. számítógépes grafika, reklámötletek, logótervezés, könyvek illusztrálása, borítótervezés, textilminták, bútorok stb.). Néha a grafikus megrendelője „önmaga” J, amikor belső igénye, késztetése alapján hoz létre egy alkotást.Hasznos készségek:


A grafikus szakmához alapvetően tehetség kell, vagyis megfelelő rajzolási képesség. Az alkotáshoz az önkifejezés készsége is szükséges, azaz a gondolatok, érzések formába öntésének képessége, úgy, hogy az mások számára érthető legyen, bennük érzéseket ébresszen (függetlenül attól, hogy műalkotásról vagy reklámról van-e szó). Az összpontosítás és elmélyülés készsége, a jó tér- és formaészlelés, a szem-kéz koordináció hasonlóan fontos. Sok gyakorlással és tanulással ezek a készségek fejleszthetők, illetve megszerezhetők. A technikai készségek mellett szükséges kreativitás is, enélkül nem lehet létezni a szakmában. A digitális világban, az internetben sok a lehetőség, sok az inspirációs forrás, de sok a vetélytárs is, nem könnyű feladat mindig valami mással, újjal előjönni. Az ötletesség, a humor sem baj, ha nem hiányzik :)
Fontosabb tárgyak a képzés során: művészettörténet, térábrázolás, rajzolási, festési és mintázási technikák, stílustan, kortárs szakmai környezet, illusztrációs gyakorlat, tervezőgrafikai tervezési és és technológiai gyakorlat, grafikai szakelmélet  - mindez rengeteg gyakorlati foglalkozással, rajzolással.


A GRAFIKUS KÉPZÉS TANDÍJMENTES, SŐT DIÁKIGAZOLVÁNYT KAPSZ, VALAMINT TOVÁBBRA IS JÁR UTÁNAD AZ ISKOLÁZTATÁSI TÁMOGATÁS!


A végzés utáni elhelyezkedés nem szokott gondot okozni tanulóinknak, grafikusok iránt ügynökségek, stúdiók, nyomdák, könyvkiadók és különböző szerkesztőségek egyaránt érdeklődnek, jelenleg is több álláshirdetés van fenn különböző álláskereső portálokon. Sokan csak alkalmi munkákat vállalnak, s inkább művészeti (felsőfokú) képzéseken folytatják a tanulmányaikat. Természetesen az OKJ-s képzésen a biztos alapokat tudod "csak" megtanulni, ahhoz, hogy igazán sikeres és keresett grafikus legyél folyamatosan képezni kell magad, valamint gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. :) Ha sikeres vagy, önálló vállalkozást is alapíthatsz.
Ha úgy érzed, ez a te szakmád, várunk szeretettel a képzésünkön!


(A képzésekről bővebben itt olvashatsz: grafikus tanfolyam)