« vissza
2014. július 25.

Látvány és funkcionalitás - a kiadványszerkesztő szakmáról

A modern világban a nyomtatott és digitális kiadványok szinte ellepik életünket. Amint ránézünk egy kiadványra, egyből látható vajon profi szakember szerkesztette-e vagy csak egy lelkes amatőr. Bár elsőre talán nem tűnik olyan nehéz feladatnak, de még a legkisebb prospektusok elkészítéséhez is speciális tudás szükséges. Olyan szakértőre van szükség, aki a különböző alkotók (szövegírók, grafikusok, fotósok) és technikai megvalósítók (nyomdászok, programozók) munkájának eredményét képes egy harmonikus, stílusos, áttekinthető és informatív kiadvánnyá ötvözni, úgy, hogy az megfeleljen mind a megrendelő, mind az olvasók igényeinek.Mit csinál egy kiadványszerkesztő?


Újságok, prospektusok, szórólapok, meghívók, de akár könyvek és egyéb kiadványok összerendezését, szerkesztését, nyomdai előkészítését végzi, nyomtatott és digitális formátumban egyaránt.


Terveket készít a szöveg- és képmennyiség ismeretében, javaslatot tesz betűstílusra, színekre, dizájnelemekre, tanácsokat ad a kiadvány arculatára a megrendelőnek


Begépeli és tördeli a megrendelő által hozott kézirat szövegét, számítógépes programokkal rendezi a szöveget és képeket, grafikai programokkal kisebb illusztrációkat végez. Az esetleges hibákat kijavítja, élesíti a képeket, kontúrokat, élénkíti a színeket.
Terveket készít a szöveg- és képmennyiség ismeretében, javaslatot tesz betűstílusra, színekre, dizájnelemekre, tanácsokat ad a kiadvány arculatára.


Elkészíti az ún. nyomdai filmet (mely a 4 alapszínre bontja az összes színt és ezeket külön-külön fóliákon jeleníti meg), valamint a nyomdai munka során felügyeli a szedőteremben a szövegszedést és kijavítja a hibákat.


Hasznos készségek:


Fontos, hogy a kiadványszerkesztőnek „jó” szeme legyen, nem csak konkrét, hanem átvitt értelemben is. Legyen érzéke színekhez, formákhoz, stílusokhoz. A kreativitás szintén elengedhetetlen, egy-egy egyedi megoldás, ötlet jelentősen javíthat egy kiadvány értékén, sikerességén. Szerencsés, ha könnyen tud kapcsolatot teremteni emberekkel, képes konstruktív párbeszédre, hiszen a megrendelőknek segítenie kell a megfelelő forma, színvilág, szerkezet stb. kiválasztásában.
Fontosabb tárgyak a képzés során: szövegfeldolgozás, tipográfia, képfeldolgozás, képszerkesztés, szöveg-kép integrálás, gyártáselőkészítés, speciális programok (kiadványszerkesztők, képszerkesztők stb.) használata - mindez rengeteg gyakorlati foglalkozással.


A KIADVÁNYSZERKESZTŐ KÉPZÉS TANDÍJMENTES, SŐT DIÁKIGAZOLVÁNYT KAPSZ, VALAMINT TOVÁBBRA IS JÁR UTÁNAD AZ ISKOLÁZTATÁSI TÁMOGATÁS!


A végzés utáni elhelyezkedés nem szokott gondot okozni tanulóinknak, kiadványszerkesztők iránt ügynökségek, stúdiók, nyomdák, könyvkiadók és különböző szerkesztőségek egyaránt érdeklődnek, jelenleg is sok álláshirdetés van fenn különböző álláskereső portálokon. Természetesen az OKJ-s képzésen a biztos alapokat tudod "csak" megtanulni, ahhoz, hogy igazán sikeres és keresett kiadványszerkesztő legyél folyamatosan képezned kell magad, követi kell a szakmai trendeket, újabb és újabb szoftverekkel megismerkedni és gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. :) Igaz, utóbbi természetesen, erőfeszítés nélkül jön abból, aki szereti ezt a szakmát.
Ha úgy érzed, ez a te szakmád, várunk szeretettel a képzésünkön!


(A képzésekről bővebben itt olvashatsz: kiadványszerkesztő tanfolyam)