« vissza
2014. július 25.

A divatot nem csak követni lehet - a divat- és stílustervező szakmáról

A divat- és stílustervező azon szakmák közé tartozik, amiket talán a legkevésbé kell bemutatni az iránta érdeklődőknek. A divat, a ruhák, a stílus mindennapjaink részévé váltak, és valakiknek ezeket a ruhákat ki kell találnia, meg kell terveznie és el kell készítenie. Ennek a foglalkozási körnek illusztris tagjai a divat- és stílustervezők.Mit kell tudni róluk? Mivel foglalkoznak?  • A Divat- és stílustervező vizuális műveltséggel, fejlett színérzékkel, rajzi-, festészeti- és öltözék kivitelezési ismeretekkel rendelkező szakember.

  • Ruha- és öltözéktervezői feladatokat lát el, figyelembe véve a megrendelő elvárásait, az öltöztetett személy adottságait, tulajdonságait (alkat, életkor, egyéniség, öltözködési stílus), az aktuális divatirányzatokat, funkcionális és esztétikai szempontokat, a gazdaságossági tényezőket.

  • Öltözködési stílustanácsadást végez.

  • Segít kiválasztani a legmegfelelőbb modellt, színt, alapanyagot, kellékeket, kiegészítőket.

  • Az alkalom figyelembevételével, stílusoknak megfelelő alapanyagokat, színeket, mintákat társít ruhaformákkal, díszítésekkel, legcélszerűbb szabásvonalakkal.

  • Divatstílusoknak, divatirányzatoknak megfelelő kollekciókat állít össze termékekből.

  • Munkája során alkalmazza az öltözködéstörténet, valamint a divatirányzatokból szerzett információkat.

  • Önállóan elkészíti a ruhák terveit, öltözékek rajzait szabad kézzel, illetve számítógépes programok segítségével.

  • Részt vesz a kivitelezés, a gyártás folyamatában, hogy a tervnek megfelelő termék készüljön el.

  • A szabás, a varrás, a ruhapróba műveleteit összefogja, esetenként irányítja.A Minervában már több éve tanítjuk erre a szakmára hallgatóinkat. Úgy gondoltuk érdemes megkérdezni őket, mit gondolnak az itteni képzésről. Most az idén végzett Keresztúri Nelli tapasztalatait osztjuk meg veletek:


„Relatíve jól felszerelt az iskola, így vannak varrógépek, próbabábuk, számítógépes szoftverek, jó tanárokat kaptam és az osztályközösség is egyre jobb lett az itt töltött időszak alatt.  A képzés szakmai része az első évben nem igazán tetszett, de a második, harmadik évben már jobb, izgalmasabb lett és sok újat, hasznosat tanultam. Engem leginkább a varrás érdekel, de a tervezés részében is sokat fejlődtem – a tanáraim sokat segítettek abban, hogyan lehetne még szebben megrajzolni a szabásmintákat. Idén végeztem és a szakdolgozatommal is elégedett vagyok - ebben is sok segítséget kaptam tőlük. Bár előfordult néha kevésbé pozitív élményem is (évelején szervezési ügyekben), de összességében nagyon jó ez az iskola. Legalábbis én jól szórakoztam, jól éreztem magam és tényleg sokat tanultam. A tanárok közvetlenek, segítőkészek, legtöbbjüket tegezhetem is. A jövőben talán egy butikban vagy inkább egy varrodában dolgoznék, esetleg stílustanácsadást vállalok, bár utóbbihoz még sokat kell tanulnom és gyakorolnom. Hiszen egyelőre csak a közeli ismerőseimnek szoktam ötleteket adni, idegeneknek nem.”
Fontosabb tárgyak a képzés során: vizuális művészeti alapismeretek, vállalkozások vagy egyéni alkotókörnyezet tervezése, tervezési alapismeretek, öltözék kialakítása, stílusalakítás, textilelmélet, divatbemutató, öltözék kivitelezési feladatok  - mindez rengeteg gyakorlati foglalkozással.


A DIVAT- ÉS STÍLUSTERVEZŐ KÉPZÉS TANDÍJMENTES, SŐT DIÁKIGAZOLVÁNYT KAPSZ, VALAMINT TOVÁBBRA IS JÁR UTÁNAD AZ ISKOLÁZTATÁSI TÁMOGATÁS!


A végzés utáni elhelyezkedés nem szokott gondot okozni tanulóinknak, főleg nem azoknak, akik sok időt töltöttek a felkészüléssel és megfelelő portfólióval rendelkeznek a képzés végére. Sokan folytatják a tanulmányaikat felsőfokú intézményben is. Természetesen az OKJ-s képzésen a biztos alapokat tudod "csak" megtanulni, ahhoz, hogy igazán sikeres és keresett "divatmágus" legyél folyamatosan képezni kell magad, valamint gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. :) Ha sikeres vagy, önálló vállalkozást is alapíthatsz.Végezetül nézz meg néhányat a Minerva hallgatóinak munkáiból. A képek a Minerva Napon készültek, ahol egy divatbemutató keretében mutathatták be diákjaink az általuk készített ruhákat: Minerva Nap - divatbemutató


 Ha úgy érzed, ez a te szakmád, várunk szeretettel a képzésünkön!


 


(A képzésekről bővebben itt olvashatsz: divat- és stílustervező tanfolyam)