Erasmus+ 2015

Az Erasmus+ program keretében a Minerva Érettségizettek Szakközépiskolájának 10 tanulója vett részt Rostockban 2015 nyarán egy hathetes szakmai gyakorlaton "Ápolás és tapasztalatcsere" címmel.

A kedvezményezett tanulók a gyakorló ápoló, gyógy- és sportmasszőr, és kisgyermekgondozó, -nevelő képzésről kerültek ki. A szakmai gyakorlat a németországi AWO-Sozialdienst Rostock 5 intézményében zajlódott.

Kedvezményezett tanulók:

Pflegewohnen "Am Wasserturm" intézmény

Alternative WohnOase intézmény

Seniorenzentrum Stadtweide intézmény

Ambulanter Pflegedienst Rostock intézmény

Pflegeheim "Haus am Bodden" intézmény

Képes beszámolók:

Németországi szakmai gyakorlat

2015-ben a Minerva szakközép és szakiskola pályázatot írt, Závodi Edit tanárnő szakmai tudásának, és a program képviselőjének Galgóczy Éva tanárnőnek köszönhetően 10 tanulónak nyílt lehetősége a szakmai gyakorlatát külföldön, Németországban eltölteni. A program kifejezetten a szociális szakma területeire irányult. Kezdetben sok tanuló jelezte szándékát a részvétellel kapcsolatban, de egyre inkább szűkült a kör. Kiutazásunk előtt szakmai és nyelvi felkészítésben vettünk részt, hogy tapasztalatainkat megfelelőképpen tudjuk hasznosítani Németországban. Azt hiszem, mindenki nevében nyilatkozhatok, ha azt mondom, bizonytalanul és izgatottan utaztunk ki, hiszen fiatal felnőttként először vettünk részt szakmai gyakorlaton, és nagy bátorságnak tettünk tanúbizonyságot, hogy bele mertünk vágni ebbe a kalandba. 6 hetet töltöttünk el egy gyönyörű városban, Rostockban, Németország északi részén, a Balti-tenger mellett.
2015.07.11-én, vonattal utaztunk Budapestről Berlinbe, ahol átszálltunk és Sanitzba mentünk, itt Edda Henze várt minket, aki a program külföldi képviselője volt. Egy hetet töltöttünk itt, hogy mindent megtudjunk a helyi szokásokról, hagyományokról és még inkább megtanuljuk a hétköznapi német nyelvhasználatot. Délelőttönként németóráink voltak, délutánonként pedig Rostock nevezetességeit és a munkahelyeinket látogattuk meg. Az AWO németországi szociális szervezet biztosított gyakorlati helyet számunkra, így 4 idősközpontban és egy fogyatékos otthonban, kettesével beosztva kezdtük meg 5 hetes gyakorlatunkat. A német munkatársaink igazán kedvesek és segítőkészek voltak, egy jó csapatban pedig jó dolgozni. Kíváncsiak voltak a magyar hagyományokra is, ezért bemutatót, és magyar ételt készítettünk munkatársaink számára. Gyorsan telt az itt töltött idő. Nehézségeink olykor akadtak, de minden akadályt leküzdöttünk és igyekeztünk a másikat segíteni. A munka végeztével közös programokat csináltunk a lányokkal, és egyre inkább megismertük egymást. Barátokká váltunk, megtanultuk és megtapasztaltuk, hogyan kell alkalmazkodni valamint önállóan és együttes erővel megoldani a nehézségeket. Olykor honvágyunk is támadt, de cseppet sem veszítettük el céltudatosságunkat, és erőn felül teljesítettük kötelességeinket. Jutott időnk szórakozásra is, minden évben megrendezik a Hansa Sail-t, egy fesztivál, híres és régi vitorlás hajókkal, a kikötő pedig vidámparkra hasonlított, sok játékkal és vurstlikkal. Elégedettségüket kifejezve, a munkahelyeinktől a fesztivál idejére szabadnapot és ajándék hajókázást is kaptunk.
Sok élménnyel és tapasztalattal lettünk többek ez idő alatt, aki egy kicsi bátorságot érez magában, ne féljen belevágni, hiszen egy életre szóló élményben volt részünk. Tapasztalatszerzésnek mindenképpen megéri, és persze egy másik ország kultúrájának, munka moráljának és nyelvének alaposabb megismerésével is gazdagodtunk.
Visszajelzésként pedig többünknek munkalehetőséget is biztosítanak, ha Németországot választjuk otthonunknak és munkahelyünknek. Ez hatalmas elismerés számunkra. Örülök hogy részt vehettünk ebben. Az európai uniós támogatással, valamint az iskola és a segítő tanárok részvételével létrejöhetett a program és lehetőséget kaptunk, mellyel élhettünk és kipróbálhattuk magunkat.