Leonardo Program 2013

A Minerva Érettségizettek Szakközépiskolája 2013-ban sikeres pályázatot nyújtott be a Leonardo da Vinci Mobilitás program keretében.

Az Európai Unió támogatásával három országban töltötte 12 hetes szakmai gyakorlatát a kiutazó 18 diák.
Fontosnak tartottuk a megfelelő szakmai és nyelvi felkészítés mellett a csapatépítést is, ezért úgy határoztunk, hogy 4 napra összezárjuk a programban résztvevő diákokat és tanárokat, távol mindenkitől. Választásunk az iskola egyik gyakorlati oktató helyszínére, a siófoki Hullám Éttteremre esett. Az étteremben diákjaink megtanulták a felszolgálás alapjait és a magyaros ételek elkészítését is. A közeli apartmanházban a rendezvényszervezést és a housekeeping feladatait sajátították el. Közben teljes gőzerővel tanulták a nyelvet és komoly önismereti, csapatépítő tréningen vettek részt.

2013. július 23-án 4 diákunk a délnyugat-angliai Plymouth-be, 8 pedig a közép-olaszországi Celano-ba indult el. Őket követte 6 diákunk, akik a finnországi Kuopio felé vette az irányt.
Mindhárom országba elkísérte diákjainkat 1-1 tanár, hogy segítse őket az elhelyezkedésben és az esetleges kezdeti nehézségek leküzdésében. Monitoring látogatáson győzödtünk meg arról, hogy minden rendben van a gyakorlati helyeken. Végül segítséget nyújtottunk a hazautazás során is.

A Leonardo Programiroda tagjai: Kovács Krisztina, Szatmáry Judit és Stelkovics Ferenc

Büszkeségeink:

Egyesült Királyság, Plymouth

Olaszország, Celano

Finnország, Kuopio

Gyakorlati helyszínek:
Egyesült Királyság, Plymouth

Olaszország, Celano

Finnország, Kuopio

Egyesült Királyság, Plymouth

Olaszország, Celano

 

Finnország, Kuopio

* * *

Egy csipetnyi külföld a Minerva falai között

A Leonardo program zárónapját tartották meg az iskola Mikszáth téri épületében november 26-án, szerdán. Az érdeklődő diákok egy tartalmas és egyben hasznos előadást hallhattak azoktól a tanulóktól, akik szakmai gyakorlatukat Angliában, Finnországban, illetve Olaszországban töltötték el. Az információk mellett rengeteg érdekességet is megtudtunk, sőt számos jó tanácsot is kaptunk arra az esetre, ha a jövőben valamelyik külföldi ország felé vennénk az irányt.
Rengeteg újdonság, élmény, móka, no meg tapasztalat. Talán így lehetne a legjobban összefoglalni azon diákok beszámolóját, akik szakmai gyakorlatukat egy-egy külföldi városban töltötték el a Leonardo program jóvoltából. Szerda délután mindhárom csapat tagjai egy szemléletes prezentáció által mutatták be, merre jártak, mit tapasztaltak, hol dolgoztak a külföldön töltött három hónap alatt. Elsőként a négy főből álló, angol nyelvterületre utazó csapat mesélt élményeiről. Ők a délnyugat-angliai Plymouth-ba utaztak, ám a nyár elején részt vettek egy siófoki csapatépítő táborban is. A tábor, - amelyet mind a három csoportnak Siófokon rendeztek meg – nem titkolt célja az volt, hogy a csapat tagjai jobban megismerjék egymást, ám jutott idő egy kis nyelvtanulásra és közös főzőcskére is.
A plymouth-i kis csapat számtalan érdekességet is megosztott velünk. Elmesélték, hogy a befogadócsaládnak illik egy kis ajándékcsomaggal kedveskedni, így próbálták a családot csupa Magyarországra jellemző ajándékkal meglepni. Gyakorlati helyük először egy helyi szálloda volt, a csoport egyik része pedig egy teaházban is dolgozott. Bár a délutános műszak pörgősebben telt, és rengeteg feladatuk akadt, tudták gyakorolni az angol nyelvet, sőt a szálloda vezetése is ösztönözte erre őket, és mindenben segítettek nekik. Bár volt néhány furcsaság, amit nehezebben tudtak megszokni. Ezek közé tartozott a közlekedés, vagy az, hogy Angliában a vacsora számít a főétkezésnek, amire sokszor csak késő este került sor. A kezdeti nehézségek ellenére láthatóan nagyon a szívükbe zárták a várost, s mivel a hétvégék szabadok voltak, bebarangolták a környéket. Természetesen a jól megérdemelt bulik sem maradtak el, mivel Plymouth egyetemi város, rengeteg szórakozási lehetőség állt a fiatalok rendelkezésére.
Nagy lelkesedéssel mesélt élményeiről a hat fős „finn” csapat is. Ők a tóvidék „fővárosában”, Kuopio-ban töltötték gyakorlatukat, ám előtte még természetesen egy helsinki városnézés is belefért az idejükbe. Bár Kuopio területileg háromszor nagyobb mint Budapest, ennek ellenére lakossága csak 90 ezer fő. A kis csoport elmesélte, hogy egy diákszállón külön lakásokban laktak, és itt egy nagyon sokszínű társaság verődött össze, ezáltal egy nagy, nemzetközi családban érezték magukat. Gyakorlati idejüket először egy helyi iskolában kezdték meg, ahol mentoruk is tanított, az első hetekben a főzés-sütés körül forgott az életük. Majd kettesével egy-egy szállodába kerültek, ahol egyaránt kaptak feladatokat a konyhán és a recepción is. A csapat tagjai azt is elárulták, hogy a finnek egyáltalán nem stresszesek, sőt a munkanap is csak 6-7 órából áll. Természetesen náluk is jutott idő a bulizásra, hiszen a diákszálló lakói ebben is egy csapatot alkottak.
A harmadik, nyolc főből álló csapat megtapasztalhatta milyen is az igazi „dolce vita”, hiszen ők júliusban Olaszország, azon belül is Celano felé vették az irányt. A diákok egy festői környezetben találták magukat, hiszen a város egy nemzeti park szélén található, így kézenfekvő volt, hogy szabadidejükben rengeteget túrázzanak, kiránduljanak. A csapat tagjai sokat meséltek az olasz mentalitásról, elmondásuk szerint az olaszok nagyon közvetlenek, lazák, és sokat segítettek a beilleszkedésben. Bár a tanulók itt sem egy helyen dolgoztak, ám mindegyikőjüktől pozitív véleményt hallhattunk. Sőt, elmondásuk szerint munkahelyükön úgy érezték magukat, mintha egy nagy olasz család tagjai lennének. Bár előfordult, hogy több mint tíz órás műszakot is teljesíteni kellett, a délután általában pihenéssel telt, ugyanis Olaszországban délután négy óráig tart a szieszta idő. A hét fáradalmait pedig a helyi strandon rendezett bulik alkalmával pihenték ki.

Természetesen mindhárom csapatnak szembe kellett néznie néha egy-két nehézséggel, ennek ellenére csillogó szemekkel meséltek a külföldön töltött hetekről. Többen is azt üzenik diáktársaiknak: merjenek belevágni egy ilyen külföldi kalandba, hiszen rengeteg barátot, élményt és tapasztalatot lehet szerezni!